Истинска бомба с витамини! Едва ли има супа, която да съдържа повече и по-полезни съставки. Събрани в едно ястие, копривата, лападът и левурдата превръщат пролетната супа в пролетен деликатес, който е не само невероятно богат на вкус и аромати, а и дава сили и енергия.
Необходими продукти:
300 грама коприва
300 грама лапад
100 грама левурда
1/2 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
1 морков
1 връзка магданоз
1/2 връзка копър
2 домата
1 връзка джоджен
1/2 кафена чаша ориз
Начин на приготвяне:
Почиствате и измивате добре всички зеленчуци. Нарязвате чесъна, лука и моркова на ситно. Отстранявате дебелата жилка в средата на листата лапад и ги нарязвате на ситно. Заливате копривата с вряща вода, за да може да я обработите, след което я нарязвате на ситно. Нарязвате на ситно и левурдата.
В голяма тенджера загрявате 1/3 чаена чаша олио, след което изсипвате в нея нарязаните чесън, лук и морков и разбърквате добре. След около 2-3 минути, добавяте и нарязаните на ситно зеленчуци и разбърквате добре. Когато зеленчуците намалят обема си, добавяте 1/2 чаена лъжица сол, червения пипер и нарязаните на ситно магданоз, копър и джоджен, разбърквате добре и добавяте 2 литра вода. Оставяте пролетната витаминозна супа да ври на слаб огън за около 15 минути.
Измивате и обелвате домата и го нарязвате на ситно. Измивате ориза и заедно с домата ги добавяте към врящата пролетна витаминозна супа с коприва, лапад, левурда и свежи подправки. Супата трябва да ври още около 10-15 минути, докато оризът се свари.
Източник: supichka.com