В сезона на пресния спанак ви предлага да си направите вкусна супа с него.
Необходими продукти:
500 г спанак
1 глава кромид лук
1 морков
1/4 глава целина
50 г краве масло
1 яйце
3 с.л. брашно
3 ч.ч. прясно мляко
4 ч.ч. вода
сол на вкус
крутони по желание
Начин на приготвяне:
Почистените, измити и ситно нарязани лук, морков и целина се задушават в 1/3 от маслото до омекване, след което се заливат с горещата вода. Прибавя се почистеният и нарязан спанак и се сварява. Във втората 1/3 от маслото се запържва до светлозлатисто оцветяване брашното и се разрежда с 2 1/2 чаши прясно мляко (1/2 чаша се отделя за разбиване на застройката) и 1/2 чаша бульон или гореща вода. Приготвеният бешамелов сос се прибавя към пасираните зеленчуци.
Супата се посолява и се оставя да заври, прецежда се през сито или гевгир, застройва се с яйцето, разбито с отделеното прясно мляко, подправя се с останалата 1/3 от прясното мляко и се поднася с крутони, най-добре домашно приготвени.