Остават броени дни до Великден и никак няма да е зле вече да започнем да мислим за празничната трапеза, ако искаме всичко да е наред и да не се стресираме излишно. Лятото обаче също наближава и много от нас вече са започнали да спазват диети и да тренират, за да могат да изглеждат по най-добрия начин в летните си дрехи. Ако и вие сте сред тези хора или просто имате непоносимост към глутен, не е нужно да се ограничавате по време на празниците, а вместо това си пригответе този безглутенов козунак, който се получава досущ като оригиналния – на конци, ароматен и вкусен.
Безглутенов козунак
Необходими продукти:
- 550 г безглутеново брашно (продава се във всички супермаркети)
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 150 – 200 г захар
- 50 г масло
- 150 г стафиди (можете да ги накиснете в ликьор)
- едно пакетче безглутенова мая
- настъргана портокалова кора
- ванилова/портокалова сенция
Начин на приготвяне:
Започнете, като първо смесите яйцата, млякото, захарта, маслото, брашното и маята в голяма купа. Прибавяйте брашното постепенно и бъркайте, докато не се получи хомогенна смес. Оставете сместа на топло място за час-час и половина - обемът му трябва да се удвои.
След като тестото е втасало, прибавете към него стафидите, кората от портокал и есенцията и започнете да месите, докато не се получи меко тесто. Набрашнете плота, разтеглете тестото и го разделете на 3 части.
Оформете 3 фитила от него и ги сплетете на плитка, която след това трябва да прехвърлите в намаслена форма за печене и отново го оставете да престои за 2 часа на топло. Преди да мушнете козунака в загрятата на 180 градуса фурна да се пече, намажете го с разбит жълтък и го поръсете със захар.
Печете за около 40 минути във фурната, като на 10-тата трябва да покриете козунака с фолио. Изчакайте да се охлади и му се насладете.