Поднасямe ви традиционен лапад с ориз с пресен лук и чесън и свеж аромат на джоджен.
Необходими продукти:
500 г пресен лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 морков
30 мл. зехтин
1 ч.л. джоджен
4 стръка прясна мащерка
1 кафена л. червен пипер
черен пипер
сол
1 ч.ч. ориз
2 и 1/4 ч.ч. вода или бульон
заквасена сметана или кисело мляко за поднасяне
Начин на приготвяне:
Измийте листата от лапад, прегънете ги през средата и с острието на ножа отстранете жилата. Нарежете ги на ситно.
Нарежете на ситно пресния лук, чесъна и моркова. Задушете ги в тенджера с малко зехтин и вода до омекване. Добавете пресния лапад и го задушете за няколко минути. Подправете с черен пипер, сол, джоджен и прясна мащерка.
Добавете 1 ч.ч. измит ориз и разбъркайте. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. вода или бульон. Разбъркайте добре и намалете котлона на минимум. Затворете капака и гответе до готовност на ориза.
Поднесете със заквасена сметана или с кисело мляко.
Източник: vkusnoteka.bg