В сезона на патладжаните логично е да приготвим и една рецепта с патладжани.
Необходими продукти:
2 средно големи патладжана
150 грама кайма
1 консерва бамя 350 грама консерва, отцедена от водата
1 малка глава лук
1 дребен морков по желание
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
шарен пипер на вкус
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер в зехтин
Начин на приготвяне:
В загряното олио се задушава лукът, след което се прибавя нарязания на дребно морков, патладжаните и черния пипер. Малко преди да се смесят с каймата, към зеленчуците се прибавя червеният пипер и се разбърква.
В отделен съд се слага на дъното 1 с.л. олио и се помощта на домакинска тел каймата се прави „на трохи“ като се запържва. Прибавят се доматите и се оставят да се редуцират.
Всички продукти се смесват, като ястието се осолява и се добавя отцедената бамя. Оставя се на котлона за още 5-6 минути. Накрая се добавя счуканият чесън и се обърква.
Източник: merudia.bg