Тези уникално вкусни сармички ще ви станат любими. Интересното в рецептата е, че не се използват лозови листа, а такива от липа.
Необходими продукти:
150 грама ориз
2 глави лук
1 морков
3 скилидки чесън
1/2 червена чушка/пипер
люта чушка/лют пипер
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. пиперково пюре
2 ч.л. брашно
мащерка, млади листа целина
сол
Начин на приготвяне:
Ако са млади листата от липа не се попарват (в противен случай ги попарете за малко).
За плънката – задушавате лука в тигана, добавяте предварително измития ориз и разбърквате. Ако искате да слагате стафиди, сега е моментът. Слагате на ситно нарязаните подправки, солта и черния пипер. С получената плънка се завиват сармички. Подреждат се в тенджера и се заливат с 1-2 пръста гореща вода. Върху сармичките се слага чиния, която да ги притиска. Варят се на тих огън до готовност. Поднасят се с кисело мляко и лимон по желание.