Традицията повелява на Бъдни вечер да се сложат нечетен брой постни ястия. Именно поради тази причина сега ще ви покажем как да си приготвите вкусни постни чушки и сарми.
Необходими продукти:
За плънката:
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
1 червена чушка
магданоз
черен пипер и сол на вкус
Отделно ще ви трябват лозови или зелеви листа + няколко чушки (може от буркан или сухи, предварително накиснати за няколко минути в гореща вода) за пълнене.
Начин на приготвяне:
Първо леко запържете ситно нарязаните зеленчуци в олио, добавете ориза и вода на око. Тази смес трябва да къкри около 30 минути. Когато изври, долейте още малко вода и сложете сол, черен пипер и нарязан магданоз. Оставете още десетина минути, след което сместа трябва да си почине малко.
През това време почистете чушките, които ще пълните, като надупчите с вилица и осолите. Напълнете чушките, наредете ги в тава и ги печете на 180 градуса за около час.
За сармички процедурата е подобна.
Сложете по чаена лъжичка от плънката във всяко листо и завийте добре. Наредете в подходяща тенджера. Залейте с малко вода, като отгоре покрийте с чиния. Варят се на бавен огън за около час и половина.