Копривата е изключително полезна (научете повече тук), затова днес ще ви предложим рецепта с нея.
Необходими продукти за 2 порции:
400 гр коприва
30 гр ориз
4 с.л. олио
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете добре измитата коприва и я попарете. Нарежете стария лук, след което го сложете да се задуши в нагорещеното олио. Прибавете нарязаната коприва и оставвте да се задуши.
Сложете измития ориз, разбъркайте няколко пъти, поръсете с черен пипер и залейте с хладка вода. Ястието се посолява и се оставя да ври на тих огън или се пече на фурна. За да бъде по-сочно, сложете вода в съотношение 1:4 (или 1:5). Готовото ястие трябва да се поднесе веднага след приготвянето му. Ако водата е повече от 1:3 и ястието се остави да стои от обяд до вечерта, оризът се разкашква.