Вкусните български домати дават вкуса, аромата и богатството на това простичко ястие, което може да бъде сервирано както като гарнитура, така и като леко основно ястие.
Необходими продукти:
1 кг домати
1 1/2 чаена чаша ориз
2 глави лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
100 грама маслини
1/2 чаена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Рецептата може да бъде изпълнена както с бял, така и с кафяв ориз, с какъвто е приготвено ястието на снимката. Ако ползвате кафяв ориз, е добре предварително да го накиснете за час-два. Доматите измивате, обелвате и нарязвате на кубчета. Нарязвате лука на ситно.
В дълбок тиган или тенджера загрявате 1/2 чаена чаша олио изсипвате нарязания лук и бъркате докато омекне, след което добавяте измития ориз и отново разбърквате 3-4 минути, докато стане стъклен. Добавяте 1 чаена лъжица сол, захарта, нарязаните домати, нарязаните на ситно маслини, чесъна и отново разбърквате добре. Оставете ястието на тих огън на котлона, докато сокът на доматите изври, след което добавете и 4 чаени чаши вода.
КАК ДА ВАРИМ ОРИЗ, ЗА ДА Е ПО-НИСКОКАЛОРИЧЕН
Ако желаете, след като оризът е почти сварен, изсипете ястието в тава и запечете в предварително загрята фурна до готовност на ориза.
Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.
Източник: supichka.com