Няма да ви отнеме почти никакво време за приготвянето и е идеална за основно ядене или като гарнитура.
Необходими продукти:
250 гр ориз арборио
200 мл бяло вино
50 гр пармезан
30 гр заквасена сметана
25 гр масло
20 мл зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
1 гр шафран
1 ч.л. сол
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете лука и чесъна и нарежете на ситно. Настържете пармезана.
Пригответе си зеленчуковия бульон като го разтворите в 550 мл вода.
В дълбок тиган загрейте зехтина.
Запържете до златисто лука и чесъна. Намалете котлона на средна температура.
Прибавете ориза и запържете за кратко.
Загасете с бялото вино. Бъркайте непрекъснато, докато оризът попие всичко.
Добавете малко от бульона и шафрана (отделете малко за декорация) и бъркайте до пълното им поемане от ориза. Продължавайте да добавяте по малко, докато свърши бульонът и оризът е станал мек, но не се е скашкал.
Изключете котлона. Добавете в ориза сметаната, маслото, пармезана, солта и пипера. Разбъркайте, затворете с капак и оставете още няколко минути. Сервирайте топло.
Източник: harryandlexy.com