Пицата може да бъде тотално несъвместима с всякакви опити за здравословно хранене. Но може и да не бъде. Омлетицата се приготвя на принципа на омлета, защото базовият продукт са яйца. Само че не се сгъва, а цялата плънка се разпределя отгоре и се поднася като пица.
Необходими продукти:
За основата:
5 яйца
3-4 с.л. брашно по избор (или овесени трици, протеин на прах, млени овесени ядки, мляно ленено семе и т.н.
За топинга (по желание и според предпочитанията):
сирене
кашкавал
домати
гъби
маслини
спанак
шунка/филе
нахут
подправки
Начин на приготвяне:
Измийте и подгответе предварително продуктите за топинга, за да са под ръка.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на слаб огън (например 3 от 9). При нужда – намазнете леко дъното с масло или зехтин за готвене, за да не залепва омлетицата.
Разбъркайте добре продуктите за основата до хомогенност.
Изсипете в тигана продуктите за основата и изчакайте минута-две, докато видите, че краищата започват плавно да се втвърдяват.
Постепенно подредете избраните продукти за топинга върху основата в количество по ваш избор, като ги аранжирате по желание.
При възможност захлупете омлетицата с капак за по-равномерно изпичане и гответе на тих до среден огън за около 10-12 минути, като периодично използвате шпатула, за да се уверите, че основата не е залепнала за дъното.*
Внимателно освободете омлетицата и я плъзнете върху плато с подходящи размери.
Поднесете веднага или след охлаждане.
Източник: foodieboulevard.com