Страхотни ребърца - крехки и вкусни.
Необходими продукти:
10 броя свински ребра
продукти за маринатата:
1 кафена чаша кафява захар
1 ч.л. пушен, червен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. чесън на прах
черен пипер
1 ч.л. сол
продукти за сос барбекю:
1 ч.ч. доматен сос
1 ч.л. сос Уорчестър
1 и 1/2 ч.л. Дижонска горчица
4 с.л. кафява захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 и 1/2 ч.л. пушен, червен пипер
черен пипер
1 ч.л. тъмен, балсамов оцет
няколко стръка мащерка
струя зехтин
Начин на приготвяне:
Кипнете на котлона продуктите за сос Барбекю, след това намалете и оставете леко да се редуцира и сгъсти. Внимавайте, че може да пръска. Ползвайте капак.
В купа смесете съставките за маринатата.
Почистете, с помощта на нож, задната мембрана на ребрата, откъм страната на кокалите, за да поеме месото по-добре маринатата.
Намажете го обилно с маринатата от всички страни. Увийте го във фолио и го оставете в хладилника поне за час, а най-добре няколко часа. Когато го извадите ще се е овлажнило.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тава за печене с поне три листа фолио. Извадете ребрата и ги сложете в тавата.
Намажете ги с част от соса барбекю, полейте със струя зехтин, сложете няколко стръка прясна мащерка, след това покрийте с още 2 листа фолио и завийте добре на пакетче от всички страни.
Печете ребърцата под фолио около 2,5 часа. След това внимателно отворете горното фолио, намажете с още сос Барбекю и включете на горен грил фурната, за да ги по запече за 5 минути.
Поднесете топли със свежа салата и останалия сос.
Източник: vkusnoteka.bg