Засищащо ястие за студените месеци.
Необходими продукти:
1 свински джолан без кожа (ако джоланите са малки - 2 броя)
около 500 гр картофи
2 големи глави лук
сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л. зехтин за готвене (или олио)
Начин на приготвяне:
Сварете джолана в подсолена вода. Извадете го от бульона и го обезкостете.
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки шайби (дебелина около 3 мм.).
Обелете лука и го нарежете на шайби.
В голяма ( и разлата) тава сложете нарязаните лук и картофи, обезкостения на парчета джолан, подправете със сол и черен пипер на вкус, полейте със зехтина и разбъркайте. Добавете около 2 малки кафени чашки от бульона, получен при варенето на джолана.
Печете на 190-200 градуса (зависи от фурната ви), средно ниво на скарата на фурната, като периодически внимателно разбърквате. Ястието трябва да остане само на мазнина, картофите да станат златистокафяви, а някои и леко хрупкави.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg