Печени ябълки с плънка, но в по-различен вид - малко като баклава, редени и поляти със сироп. Получават се сочни, меки и ароматни.
Необходими продукти:
3-4 зелени ябълки
продукти за плънката:
1 с.л. кокосови стърготини
3 шепи, счукани ядки (кашу, бадеми или орехи)
2 шепи сушени червени боровинки
1/2 ч.л. канела
1 ванилия
4 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)
50 г разтопено масло (или кокосово)
кората от половин портокал
продукти за сиропа:
2 кафени чаши вода
3 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете ябълките с белачка за картофи.
Внимателно издълбайте дупка в средата и извадете семките и дръжката. Нарежете ги на филии и запазете всяка ябълка по този начин.
Нарежете на ситно сушените боровинки и ядките. Сложете в купа всички съставки за плънката и ги разбъркайте - ядките, боровинките, кокоса, портокаловата кора, канелата, ванилията, 2 с.л. от сиропа от агаве и 2 с.л. от стопеното масло. Останалото запазете за поливане преди печене. Редувайте филии с плънка, между тях. Завършете с капаче от ябълка.
Поставете ги в йена или тава и ги полейте с останалото, стопено масло и агаве сироп.
Налейте 1 ч.ч. вода в съда и печете на 180 градуса, до готовност, около 40 минути. Ако желаете можете да ги покриете с фолио, за да не изгорят отгоре. Към края на времето кипнете продуктите за сиропа и го оставете да поври на силен огън 5-10 минути. Ако леко са се наклонили при печене, внимателно ги върнете на мястото им, с помощта на две вилици. Излейте го върху ябълките и печете още 5 минути. Поднесете десерта леко топъл, поръсен с кокосови стърготини, по желание с топка сладолед или бита сметана.
Източник: vkusnoteka.bg