Рикотените палачинки напоследък са супер популярни. Тъй като италианското сирене се произвежда по технология, която е много близка до тази, по която се получава българската извара, в тази рецепта рикотата е заменена с извара. Ако ви се вижда суха като суровина, може да е 50/50 извара и крема сирене.
Необходими продукти:
2 яйца
1/2 кофичка извара
125 гр крема сирене
150 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
ванилия
сол
Начин на приготвяне:
Отделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват заедно с изварата, след това се добавя млякото. Бърка се до получаване на хомогенна смес. Прибавя се брашното, ванилията, бакпулвера и солта. Отново се бърка.
В друга купа, най-добре медна (важно е да е суха), разбийте белтъците на сняг. Може да добавите няколко капки оцет/лимонов сок за стабилизиране на белтъците, за да станат по-пухкави. Колкото по-добре разбиете белтъците, толкова по-пухкави ще са палачинките.
Когато белтъците са готови, ги добавяте на части към другата смес и с бавни движения разбърквате, не с миксер!
Използвайте загрят тиган, който сте намазнили или сте напръскали със спрей олио.
Поднесете палачинките с мед, шоколад, сладко, плодове...
Източник: snejanaatanasov.com