Рецепта за нещо лесно, простичко, но много вкусно - pancakes (пенкейкс). Да ви е сладко, ако решите да изпробвате тези малки, дебелички и пухкави палачинки :)
Необходими продукти:
1 ч.ч. = 250 мл.
2 ч.ч. брашно;
2 с.л. захар;
2 равни ч.л. бакпулвер;
1/2 ч.л. сода;
1/2 ч.л. сол;
2 ч.ч. прясно мляко;
2 яйца;
1/4 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
В купа се смесват пресятото с бакпулвера брашно, содата и солта.
В друг съд се разбиват с бъркалка яйцата, млякото, олиото и захарта.
Прави се кладенче в брашното, изсипва се постепенно яйчната смес, като се бърка непрекъснато до еднородна консистенция. Трябва да се получи гладка смес, без бучки, с гъстота по-голяма от обикновеното палачинково тесто.
Пекат се в намаслен с няколко капки олио тиган, на не прекалено силен огън (иначе бързо прегарят по повърхността), като се изсипва от сместа в тигана с помоща на голяма лъжица. Щом започнат да се образуват мехурчета по повърхността, палачинката се обръща.
Тези палачинки са малки, с диаметър около 7-8 см., дебелички и пухкави.
Гарнират се според вкуса - с пудра захар, мед, конфитюр или любимия на американци и канадци - кленов сироп.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com