Вкусно и засищащо.
Необходими продукти:
5-6 картофа
около 250 мл сварено прясно мляко
масло
сол и черен пипер на вкус
щипка индийско орехче (опция)
1 яйце
2 пилешки бутчета
1 бурканче стерилизирани гъби (или около 200 гр пресни)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 голям морков
1-2 с.л. олио
няколко стерилизирани краставички
1 с.л. сос "Уорчестър"
4-5 с.л. течна готварска неподсладена сметана
черен пипер и сол на вкус
няколко стръкчета магданоз
настърган кашкавал за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
За картофеното пюре:
Картофите се сваряват в подсолена вода. След това, докато са още топли се обелват, намачкват с ръчна преса, като малко по малко се добавя прясно мляко и масло, докато се получи гладко и нормално гъсто картофено пюре. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, пожелание може да се добави и щипка индийско орехче.
Яйцето се разбива леко с вилица, добавя се към картофеното пюре и добре се разбърква, докато се поеме напълно.
За плънката:
Пилешките бутчета се сваряват, обезкостяват и пилешкото месо се нарязва на парченца.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
Гъбите се нарязват.
Морковът също се нарязва на кубчета.
Олиото се загрява на котлона, чесънът и лукът се сотират за 1-2 минутки, после се прибавят пилешкото месо, гъбите и моркова и се сотира за още 2-3 минути. Добавя се съвсем малко от бульона, в който е вряло пилето, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя на тих огън за около 5 минути.
Оттегля се от огъня. Добавят се нарязаните стерилизирани краставички, 1 с.л. сос "Уорчестър", сметаната и ситно нарязания магданоз. Така приготвената плънка не трябва да е прекалено водниста, затова по-горе споменах, че с прибавянето на бульона трябва да се внимава, необходимо е съвсем, съвсем малко.
Малка тавичка се застила с хартия за печене.
Половината от картофеното пюре се разстила в нея, отгоре се слага равномерно от плънката, най-отгоре се разстила останалата половина от картофеното пюре.
Тавичката се поставя в предварително загрята до 200 градуса фурна и ястието се запича, докато стане приятно златисто отгоре.
Изважда се от фурната, наръсва се с кашкавала и се връща, за да се запече отново до златисто.
Сервира се топло в компанията на някаква свежа салата по избор.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg