Ако искате да си приготвите кисели краставички за зимата, тази рецепта е изпитана и ще ви хареса.
Необходими продукти за 24 буркана:
12 кг корнишони
2 литра оцет
400 гр сол
300 гр захар
10 гр черен пипер
250 гр лук (4-5 глави)
стъкчета от копър
6 литра вода
Начин на приготвяне:
На маринатата: Водата се възварява 1-2 минути заедно със захарта и солта, охлажда се и се смесва с оцета.
Краставичките се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат плътно в буркани с вместимост 800 мл, в които предварително са поставени по няколко зърна черен пипер, стръкчета от копъра и парченца едро смлян кромид лук. След това се заливат с маринатата.
Напълнените буркани се затварят с капачки и се стерилизират в продължение на 15 минути (след завирането на водата).