Ако има нещо, което българинът със сигурност обича, това е домашна лютеница. В сезона на правенето на зимнината ви предлагаме 3 изпитани рецепти, с които ще съхраните лятото в буркани.
Традиционна лютеница
Необходими продукти:
8 кг червени чушки
5 кг патладжани
3 кг домати
1 л олио
сол и захар на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Патладжаните се изпичат, обелват се и се смилат. Доматите също се смилат. Сместват се чушките, патладжаните и доматите, след което се варят, докато се сгъстят. Тогава се прибавят олиото, захарта, солта и се варят, докато останат на мазнина.
Готовата лютеница се сипва в буркани, които се затварят с капачки. Може да се стерилизират 15 минути във вряла вода. Съхраняват се на хладно.
Лютеница без патладжани
Необходими продукти:
3 кг червени чушки
3 кг домати
200 мл олио
150 гр захар
200 мл винен оцет
60 гр сол
Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Доматите се обелват, смилат се и се варят, докато се сгъстят. Прибавят се смлените чушки, олиото, захарта, оцетът и солта и се варят, докато останат на мазнина. Лютеницата се сипва в буркани, които се затварят хубаво с капачки и се стерилизират 10 минути.
Лютеница с картофи
Необходими продукти:
4 кг червени чушки
5 кг домати
1,5 кг сварени и пресовани картофи
1 кг моркови
600 гр лук
2 глави чесън
800 гр сол
1,5 л олио
Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Доматите се обелват и се смилат. Морковите се сваряват и се пресоват. Лукът и чесънът се смилат през машинка за месо. Сместват се с картофите и се варят. Прибавят се солта и олиото и се варят, докато останат на мазнина. Горещата смес се налива в буркани, затварят се с капачки и се съхраняват на хладно.