Тези вкусни ориенталски кюфтенца от polka_dot_kitchenсъс сигурност ще ви станат любими. А пресните картофки в плик са толкова фини, с нежна текстура и чудесно се овкусяват, задушени във фурната.
Необходими продукти:
за кюфтенцата:
500 гр кайма (телешка, свинска или смес)
1 малка глава червен лук/2 стръка пресен лук
1 яйце
20 гр чедър, нарязан на малки кубчета
мента или джоджен - 10-15 листенца, нарязани на ситно
подправки: черен и пушен пипер, къри, паста Хариса (може да се замени с кимион, чили и червен пипер)
1 с.л. масло
за картофките:
около 1,5 кг пресни картофи, подберете по-малки
1 стрък пресен чесън
4 листа левурда (ако нямате, пропуснете)
4 листа салвия (ако нямате свежа, заменете със суха)
Приготвяме кюфтенцата, като смесваме каймата с нарязаните чедър, лук, подправките (пресни и сухи) и яйцето. Оформят се малки кюфтенца с около 1 с.л. смес, като се внимава чедърът да бъде поставен в центъра на кюфтенцето, за да не се разтече при пърженето. Поставят се в тиган на средна температура, покрит с 2 с.л. масло и 2 с.л. олио/зехтин. Ако имате свежа салвия, добавете две листенца в мазнината. Обръщаме кюфтенцата внимателно и често, за да не залепнат.
Картофките нарязваме на кръгли филийки с дебелина около 1,5 см, смесваме ги с всички подправки и затваряме плика. Надупчваме го на 5-6 места и го слагаме във фурната за около 45-60 минути на 220 градуса без вентилатор, в средата на печката, защото пликовете се надуват и може да се опрат в реотана.
Тези два елемента се допълват толкова добре, че образуват своеобразна експлозия от вкусове за небцето, а в същото време и съдържат много полезни вещества. С две думи - пълноценна и изкушаващо вкусна храна.