Шведският гигант ИКЕА e известен не само с голямото си разнообразие от мебели и аксесоари за дома, но също така и с... месните си кюфтенца. И тъй като в момента повечето от нас си стоят вкъщи заради пандемията от коронавирус, ИКЕА споделиха рецептата за тези малки кюфтенца със специален сос.
Необходими продукти за 4 порции:
за кюфтенцата:
500 грама телешка кайма
250 грама свинска кайма
1 лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
100 гр галета
1 яйце
5 супени лъжици прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
за соса:
40 гр масло
40 гр брашно
150 мл зеленчуков бульон
150 мл телешки бульон
150 мл готварска сметана
2 ч.л. соев сос
1 ч.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
на кюфтенцата:
Смесете двата вида кайма и останалите съставки. Много хубаво размесете с ръце. Оформете малки кръгли кюфтенца. Поставете ги в чиния, покрийте с фолио и ги оставете за 2 часа в хладилника (това ще помогне да се запази формата им, докато ги пържите).
Загрейте олио в тиган на среден огън. Когато е достатъчно загряло, сложете кюфтенцата и леко запържете от двете страни, да хванат коричка. След това ги поставете в тавичка, покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) за 30 минути.
на соса:
В тиган разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте 2 минути. Сипете двата вида бульони и продължете да бъркате. Прибавете сметаната, соевия сос и дижонската горчица. Намалете котлона и оставете соса да се сгъсти.
При сервиране - сложете в чиния кюфтенца и обилно ги залейте със соса. Може да гарнирате с картофи/картофено пюре/пържени картофи и сладко, както го правят в ИКЕА.