Подобно на повечето обърнати сладкиши, обърнатият сладкиш с банан и карамел е повече от лесен за приготвяне и следва класическата схема на този вид сладкиши - отдолу плодовете, отгоре блат, обръщаш и - чудо! Вкусен и лесен.
Необходими продукти:
За карамела:
1/3 чаена чаша захар
3 супени лъжици краве масло
3 банана
За блата:
1 банан
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
2 яйца
2 чаени лъжици бакпулвер
1 ванилия
1/4 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка или касерола изсипвате захарта и кравето масло. Бъркайте, докато захарта се разтопи, сместа заври и се получи златист карамел. В кръгла тава излейте карамела, докато е горещ и го разпределете равномерно. Нарежете бананите на колелце и ги наредете върху карамела.
С миксер или тел за разбиване разбийте яйцата заедно със захарта, добавете олиото и отново разбийте, след това добавете и киселото мляко. Към тази течна смес добавете пресятите брашно и бакпулвер, както и солта и ванилията и разбийте добре. Накрая добавете и намачкания банан и разбъркайте с лъжица.
Намажете стените на тавата с мазнина, след което излейте сместа върху бананите. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато сладкишът с банани и карамел придобие апетитен златист цвят. След като поизстине малко, но докато е все още много топъл го обърнете в чиния за сервиране. Ако го оставите да изстине преди да го обърнете, то карамелът ще залепне и няма да може да се обърне добре.
Източник: supichka.com