Този сладкиш е наистина много лесен за изпълнение, а резултатът - зашеметяващ. Изключително сочен, с плътен вкус, той е взел всичко от съставните си елементи - аромат на масло и шоколад, прекрасно допълнен и обогатен от сочните череши.
Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно
2 яйца
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша краве масло
1 чаена чаша череши, почистени от костилките
200 грама шоколад
1 чаена чаша кисело мляко
3 супени лъжици какао
2 супени лъжици ром
1 чаена лъжица сода за хляб
2 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура. Измивате черешите и изваждате костилките. Маслото разтопявате на водна баня, като го сложите в купа, която поставите в тенджера с вода на котлона. Шоколадът нарязвате на ситно, като за приготвянето на сладкишът е най-добре да ползвате шоколад за готвене или шоколад с по-високо съдържание на какао.
С помощта на миксер, кухненски робот или пък тел за разбиване, разбивате добре яйцата със захарта, добавяте разтопеното масло, след което и киселото мляко, в което сте разбъркали хлебната сода. Добавяте и рома, който може да замените и с есенция ром, и разбърквате добре. Накрая, при непрекъснато бъркане, добавяте и пресетите брашно и какао. Добавяте и нарязаният на ситно шоколад и разбърквате с лъжица.
На дъното за формата, в която ще печете сладкиша с череши поставяте хартия за печене. Може и да пропуснете тази стъпка и да намажете дъното с мазнина, но хартията за печени ви гарантира, че сладкишът ще се отдели лесно. Изсипват почистените череши във формата и ги разпределяте равномерно по дъното, след което върху тях изсипвате и подготвената какаова смес. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна на долното ниво на фурната за около 60 минути, като проверявате дали е изпечен като го бучвате с клечка за зъби - ако е суха, то сладкишът е готов.
След като сладкишът се изпече и изстине, го поръсете с пудра захар.
Източник: supichka.com