Този веган сладкиш без печене е много вкусен и много засищащ заради голямото количество сурови ядки, които съдържа. И още един безспорен плюс - дава много широко поле за импровизации, може да го украсите с всякакви пресни плодове, които откриете през съответния сезон.
Необходими продукти:
200 грама сурово кашу
100 грама сурови бадеми
150 грама фурми
50 грама стафиди
4 броя кайсии
Начин на приготвяне:
Заливате суровите ядки и сушените плодове с топла вода и ги оставяте да престоят 15 минути. След 15 минути изцеждате водата и смилате ядките и плодовете до получаване на каша, подобна на тесто. Във форма за печене или тава слагате хартия за печене и разпределяте полученото тесто до оформянето на блат. Слагате блата в хладилника за час-два, за да стегне.
Докато блатът от ядки стяга в хладилника, нарежете кайсиите на тънки ивички. След като блатът е вече стегнал го отделете от хартията, сложете го в чинията, в която ще сервирате сладкиша и наредете отгоре нарязаните на ивички кайсии. Може да ползвате други плодове, например праскови или круши, или нещо друго, което имате под ръка за украса.
Източник: supichka.com