Хрупкав бадемов, маслен блат, топящата се в устата бадемова плънка и нежни праскови.
Необходими продукти:
120 г брашно
80 г бадемово брашно
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
125 г студено масло
1 жълтък
продукти за плънката:
100 г бадемово брашно
90 г захар
1 ч.л. бадемов екстракт
100 г меко масло
2 яйца
2 буркана компот от праскови
сладко от праскови или кайсии за глазиране
Начин на приготвяне:
Отцедете плода в компота. Нарежете прасковите на филии. Сложете ги в купа и ги подсушете с хартия.
Сложете в купа двата вида брашно, кристалната захар, щипка сол и разбъркайте. Добавете нарязано на кубчета студено масло и един жълтък и претрийте с ръце, докато получите маслени трохи, които можете да съберете в топка тесто.
Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.
Поръсете плота с брашно и разточете леко тестото с точилка. Прехвърлете го във форма за тарт и го разпределете с ръце по дъното и стените. Тестото е малко по-ронливо, заради бадемовото брашно, затова си помогнете с ръце. Надупчете го с вилица и печете за 15 минути.
Охладете леко.
В купа сложете бадемовото брашно, захарта, мекото масло, бадемовия екстракт и 2 яйца. Разбийте с миксер до пухкав крем.
Излейте крема върху основата на тарта и заравнете.
Подредете прасковите отгоре и печете тарта 30 минути до готовност. Глазирайте прасковите със сладко от праскови или кайсии с помощта на четка.
Източник: vkusnoteka.bg