В сезона на прасковите ви предлагаме един невероятно вкусен чийзкейк.
Необходими продукти:
за основата:
160 грама бисквити, натрошени
60 грама меко масло
2 супени лъжици захар
за пълнежа:
200 грама обелени праскови, нарязани
150 грама захар
2 яйца
1/2 чаена лъжица ванилов екстракт
60 грама заквасена сметана
2 супени лъжици брашно
3 опаковки крема сирене, около 600 грама
за топинга:
100 грама захар
1 1/2 чаени лъжици царевично нишесте
60 мл вода
1/2 чаена лъжица лимонов сок
300 грама обелени праскови, нарязани
Начин на приготвяне:
на основата:
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа смесете натрошените бисквити, маслото и захарта. Намажете с малко масло форма за торта, след което разпределете вътре бисквитената основа и притиснете с ръце. Печете в рамките на 6 минути, докато бисквитите започнат да покафеняват. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
на пълнежа:
Пасирайте прасковите до образувате на гладко пюре. Разделете го на две части.
Разбийте крема сиренето и захарта до получаването на гладка смес. Добавете яйцата едно по едно, след което сметаната, ваниловия екстракт, брашното и половината пюре от праскови. Пресипете във формата за торта.
Печете на водна баня - първо 10 минути на 180 градуса, след което намалете на 160 градуса и печете още 50 минути. Може да проверите дали чийзкейкът е добре изпечен, като забиете нож в него - ако излезе сух, е готов.
Махнете формата от тавата с вода, покрийте с фолио и оставете да се охлади около един час.
на топинга:
Сложете захарта, нишестето и водата в тенджера и изчакайте да заври. Прибавете пюрето от праскови и нарязаните праскови, като непрестанно бъркате. След като сместа отново заври, намалете котлона и оставете още няколко минути, докато сосът се сгъсти (Не преварявайте прасковите). Накрая сипете лимоновия сок и оставете да се охлади.
Декорирайте чийзкейка с готовия сос с праскови.
Може да сервирате с топка сладолед и да украсите с прясна мента.