Шоколадово-карамелен тарт с морска сол


Шоколадово-карамелен тарт с морска сол
Снимка: harryandlexy.com

Искате да приготвите вкусен десерт? Нещо наистина интензивно и… шоколадово? Нещо впечатляващо и не трудно за приготвяне? Нещо за ваше собствено удоволствие или за любим човек?

Представяме ви рецептата за този невероятен шоколадов тарт с карамел, която задължително трябва да се знае от всеки почитател на шоколада.

Необходими продукти за блата:

200 гр брашно

110 гр масло (меко, стайна температура)

50 гр захар

45 гр какао

1 яйце

1 пакетче ванилена захар

1/2 ч.л. сол

олио за мазане на формата

Необходими продукти за карамела:

320 гр захар

120 мл вода

120 мл сметана

80 гр масло

1 с.л. морска сол

Необходими продукти за шоколадовия ганаш:

120 гр черен шоколад

120 мл сметана

1 ч.л. морска сол за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и какаото в купа. Добавете захарта, солта, ванилената захар и мекото масло. Разбъркайте и намачкайте с ръка.

Разбийте яйцето. Добавете го към тестото. Прибавете и 2 с.л. студена вода. Омесете добре и оформете на топка.

Извадете си форма за печене. Намазнете я с олио. Поставете тестото върху формата и с пръсти го разстелете по дъното и стената. Направете блата възможно най-гладък.

Пъхнете формата в хладилника за около 1 час.

Пуснете фурната да се загрява на 180°С.

Извадете формата от хладилника. Надупчете тестото с вилица. Покрийте го с хартия за печене. Изсипете отгоре сурови бобчета. Пъхнете във фурната. Печете 15 минути.

Извадете формата. Махнете бобчетата и хартията за печене и пъхнете за допичане още 15 минути. Извадете от фурната и оставете във формата до пълно изстиване. Извадете тарта от формата и го поставете върху плосък съд/чиния.

Пригответе си малък съд за котлон, в който ще приготвите карамела. Изсипете в него захарта и водата и сложете на котлона.

Оставете сместа да ври, докато се сгъсти и придобие златисто-кафяв цвят.

Махнете съда от котлона. Докато бъркате, прибавяйте по малко от сметаната. Върнете за още минута-две на котлона. Бъркайте непрекъснато.

Махнете от котлона и го изключете. Добавете маслото и солта и бъркайте, докато се разтопят и смесят напълно.

Изсипете карамела върху тарта. Пъхнете в хладилника за около 2 часа (докато се втвърди напълно карамелът).

 

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама