Шоколадово-карамелен тарт с морска сол


Шоколадово-карамелен тарт с морска сол
Снимка: harryandlexy.com

Искате да приготвите вкусен десерт? Нещо наистина интензивно и… шоколадово? Нещо впечатляващо и не трудно за приготвяне? Нещо за ваше собствено удоволствие или за любим човек?

Представяме ви рецептата за този невероятен шоколадов тарт с карамел, която задължително трябва да се знае от всеки почитател на шоколада.

Необходими продукти за блата:

200 гр брашно

110 гр масло (меко, стайна температура)

50 гр захар

45 гр какао

1 яйце

1 пакетче ванилена захар

1/2 ч.л. сол

олио за мазане на формата

Необходими продукти за карамела:

320 гр захар

120 мл вода

120 мл сметана

80 гр масло

1 с.л. морска сол

Необходими продукти за шоколадовия ганаш:

120 гр черен шоколад

120 мл сметана

1 ч.л. морска сол за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и какаото в купа. Добавете захарта, солта, ванилената захар и мекото масло. Разбъркайте и намачкайте с ръка.

Разбийте яйцето. Добавете го към тестото. Прибавете и 2 с.л. студена вода. Омесете добре и оформете на топка.

Извадете си форма за печене. Намазнете я с олио. Поставете тестото върху формата и с пръсти го разстелете по дъното и стената. Направете блата възможно най-гладък.

Пъхнете формата в хладилника за около 1 час.

Пуснете фурната да се загрява на 180°С.

Извадете формата от хладилника. Надупчете тестото с вилица. Покрийте го с хартия за печене. Изсипете отгоре сурови бобчета. Пъхнете във фурната. Печете 15 минути.

Извадете формата. Махнете бобчетата и хартията за печене и пъхнете за допичане още 15 минути. Извадете от фурната и оставете във формата до пълно изстиване. Извадете тарта от формата и го поставете върху плосък съд/чиния.

Пригответе си малък съд за котлон, в който ще приготвите карамела. Изсипете в него захарта и водата и сложете на котлона.

Оставете сместа да ври, докато се сгъсти и придобие златисто-кафяв цвят.

Махнете съда от котлона. Докато бъркате, прибавяйте по малко от сметаната. Върнете за още минута-две на котлона. Бъркайте непрекъснато.

Махнете от котлона и го изключете. Добавете маслото и солта и бъркайте, докато се разтопят и смесят напълно.

Изсипете карамела върху тарта. Пъхнете в хладилника за около 2 часа (докато се втвърди напълно карамелът).

 

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама