Искате да приготвите вкусен десерт? Нещо наистина интензивно и… шоколадово? Нещо впечатляващо и не трудно за приготвяне? Нещо за ваше собствено удоволствие или за любим човек?
Представяме ви рецептата за този невероятен шоколадов тарт с карамел, която задължително трябва да се знае от всеки почитател на шоколада.
Необходими продукти за блата:
200 гр брашно
110 гр масло (меко, стайна температура)
50 гр захар
45 гр какао
1 яйце
1 пакетче ванилена захар
1/2 ч.л. сол
олио за мазане на формата
Необходими продукти за карамела:
320 гр захар
120 мл вода
120 мл сметана
80 гр масло
1 с.л. морска сол
Необходими продукти за шоколадовия ганаш:
120 гр черен шоколад
120 мл сметана
1 ч.л. морска сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и какаото в купа. Добавете захарта, солта, ванилената захар и мекото масло. Разбъркайте и намачкайте с ръка.
Разбийте яйцето. Добавете го към тестото. Прибавете и 2 с.л. студена вода. Омесете добре и оформете на топка.
Извадете си форма за печене. Намазнете я с олио. Поставете тестото върху формата и с пръсти го разстелете по дъното и стената. Направете блата възможно най-гладък.
Пъхнете формата в хладилника за около 1 час.
Пуснете фурната да се загрява на 180°С.
Извадете формата от хладилника. Надупчете тестото с вилица. Покрийте го с хартия за печене. Изсипете отгоре сурови бобчета. Пъхнете във фурната. Печете 15 минути.
Извадете формата. Махнете бобчетата и хартията за печене и пъхнете за допичане още 15 минути. Извадете от фурната и оставете във формата до пълно изстиване. Извадете тарта от формата и го поставете върху плосък съд/чиния.
Пригответе си малък съд за котлон, в който ще приготвите карамела. Изсипете в него захарта и водата и сложете на котлона.
Оставете сместа да ври, докато се сгъсти и придобие златисто-кафяв цвят.
Махнете съда от котлона. Докато бъркате, прибавяйте по малко от сметаната. Върнете за още минута-две на котлона. Бъркайте непрекъснато.
Махнете от котлона и го изключете. Добавете маслото и солта и бъркайте, докато се разтопят и смесят напълно.
Изсипете карамела върху тарта. Пъхнете в хладилника за около 2 часа (докато се втвърди напълно карамелът).
Източник: harryandlexy.com