Ягодовият чийзкейк е най-пролетният и най-свежият от всички варианти на този десерт. Една перфектна идея за десерт с ягоди, който ще заплени и най-претенциозният вкус.
Необходими съставки:
За блата:
120 грама обикновени бисквити
70 грама краве масло
За крема:
500 грама крема сирене
1/2 чаена чаша захар
3 броя яйца
2 броя ванилии
1 чаена чаша пюрирани ягоди
1 супена лъжица нишесте
За заливката:
1/2 чаена чаша захар
1 супена лъжица нишесте
2 супени лъжици лимонов сок
1 брой ванилия
1/2 чаена чаша вода
2 чаени чаши нарязани ягоди
2 чаени чаши
Начин на приготвяне:
Смилате бисквитите, след което ги разбърквате с разтопеното краве масло до получаване на маслени трохи. На дъното на форма с падащи стени слагате хартия за печене, върху която разпределяте трохите.
Всички продукти за крема трябва да са на стайна температура. Разбивате крем сиренето Киселово с миксер, след което добавяте захарта и отново разбивате за около 2-3 минути. Добавяте едно по едно яйцата, ванилиите и нишестето. Ягодите измивате, пюрирате и също добавяте към сместа. Изсипвате сместа върху блата и печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 90 минути.
След като чийзкейкът е изпечен го оставяте да се охлади напълно. Заливката за чийзкейкът приготвяте, като в малка тенджера или касерола разбъркате захарта с ванилията, нишестето, лимоновия сок и водата. След като заври добавяте и нарязаните на парчета ягоди. Сместа трябва да поври на слаб огън около 3-4 минути, за да се сгъсти.
След като сместа се поохлади заливате с нея студения чийзкейк. Оставяте да се охлади напълно, може да приберете сладкиша за около час в хладилника. Преди сервиране украсявате с листа мента или маточина.
Източник: supichka.com