Чийзкейк с боровинки


Чийзкейк с боровинки

Обичаме чийзкейк, а този определено е сред любимите ни.

Необходими продукти:

за подложката:

1 пакет чаени бисквити (215 гр)

1 пакетче (100 гр.) бишкоти савоярди (или това са 12 бр. бишкоти)

шепа сурови бадемови ядки

160 гр масло

за пълнежа:

4 яйца

160 гр захар (или това е 2/3 от 250 мл. чаша)

400 гр крема сирене (или рикота)

1 ванилова есенция

за топинга:

около 200-300 гр боровинки

около 50 мл (1 малка кафена чашка) сироп от боровинки или сироп от каквито и да е горски плодове (ягоди, малини и т.н.)

6-7 с.л. захар

5-6 с.л. вода

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. желатин 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.

Намазнете дъното и стените на 26 см. форма за торта със свалящ се борд. Застелете дъното с хартия за печене.

Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Пресипете ги в купа. Смелете в блендера бадемовите ядки и ги прибавете към бисквитите. Добавете в купата размекнатото масло. Бъркайте, докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.

Изсипете получената бисквитена смес във формата, заравнете и притиснете с пръсти, за да слепнат трохите и да се уплътни добре бисквитеният слой.

Разбийте с миксер яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето до кремообразна смес. Изсипете я върху бисквитения слой.

Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане. Извадете от фурната и оставете да изстине.

Помогнете си с остър нож, за да отделите чийзкейка от формата, като го прокарате внимателно между борда и сладкиша, след което разкопчайте борда на формата и го отстранете.

В тенджерка сложете боровинките, сиропа, водата, захарта и лимоновия сок. Загрейте сместа на котлона, когато заври намалете на среден огън и бъркайте сместа около 5-8 минути, след което оттеглете от котлона. Трябва да се е образувал тъмен, сладък сироп в който плуват боровинките. Оставете сместа да изстине леко и когато е доста топла (но не и вряла), прибавете желатина и бъркайте докато се разтвори много добре. Оставете в хладилник да изстине, като го наблюдавате, за да разберете кога започва да се сгъстява. Когато достигне гъстота и конситенция на рядък конфитюр, залейте чийзкейка с така приготвения топинг и приберете в хладилника за няколко часа, докато десерта се охлади много добре.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама