Обичаме чийзкейк, а този определено е сред любимите ни.
Необходими продукти:
за подложката:
1 пакет чаени бисквити (215 гр)
1 пакетче (100 гр.) бишкоти савоярди (или това са 12 бр. бишкоти)
шепа сурови бадемови ядки
160 гр масло
за пълнежа:
4 яйца
160 гр захар (или това е 2/3 от 250 мл. чаша)
400 гр крема сирене (или рикота)
1 ванилова есенция
за топинга:
около 200-300 гр боровинки
около 50 мл (1 малка кафена чашка) сироп от боровинки или сироп от каквито и да е горски плодове (ягоди, малини и т.н.)
6-7 с.л. захар
5-6 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намазнете дъното и стените на 26 см. форма за торта със свалящ се борд. Застелете дъното с хартия за печене.
Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Пресипете ги в купа. Смелете в блендера бадемовите ядки и ги прибавете към бисквитите. Добавете в купата размекнатото масло. Бъркайте, докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.
Изсипете получената бисквитена смес във формата, заравнете и притиснете с пръсти, за да слепнат трохите и да се уплътни добре бисквитеният слой.
Разбийте с миксер яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето до кремообразна смес. Изсипете я върху бисквитения слой.
Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане. Извадете от фурната и оставете да изстине.
Помогнете си с остър нож, за да отделите чийзкейка от формата, като го прокарате внимателно между борда и сладкиша, след което разкопчайте борда на формата и го отстранете.
В тенджерка сложете боровинките, сиропа, водата, захарта и лимоновия сок. Загрейте сместа на котлона, когато заври намалете на среден огън и бъркайте сместа около 5-8 минути, след което оттеглете от котлона. Трябва да се е образувал тъмен, сладък сироп в който плуват боровинките. Оставете сместа да изстине леко и когато е доста топла (но не и вряла), прибавете желатина и бъркайте докато се разтвори много добре. Оставете в хладилник да изстине, като го наблюдавате, за да разберете кога започва да се сгъстява. Когато достигне гъстота и конситенция на рядък конфитюр, залейте чийзкейка с така приготвения топинг и приберете в хладилника за няколко часа, докато десерта се охлади много добре.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg