Парчета банани и бисквитки, покрити с нежен крем, декорирани с бита сметана или топка сладолед – звучи вкусно, нали? Рецептата за този оригинален десерт носи началото си от южните американски щати, преди повече от век.
Днес банановият пудинг е любим на много хора и се сервира в кафенета и ресторанти по целия свят.
Обикновено в банановия пудинг може се добавят парченца бисквитки, шоколад или ядки, според предпочитанията. Най-добре е да изберете класически сметанов сладолед или крем брюле. За да има завършен вид, към пудинга може да добавите листа от мента, натрошени целувки или ядки.
Рецептата е много лесна и всеки може да си я приготви във вкъщи.
Съставките може да се подредят на няколко слоя или просто да смесите всички в десертна чашка.
За няколко часа, когато бисквитките абсорбират крема и сладоледа, а бананите и ванилията придадат нежен аромат, ще имате вкусен десерт, на който ще се наслаждава цялото семейство.
Ето и необходимите съставки:
2 банана
320 мл прясно мляко
3 супени лъжици пшенично брашно
2 яйца
70 гр бисквити
125 гр краве масло
80 грама захар
3 грама ванилова захар
сладолед по ваш избор
Начин на приготвяне:
В малка тенджера изливаме прясното мляко, а брашното пресяваме през сито. С помощта на миксер разбиваме брашното и млякото, като внимаваме сместа да не стане на бучки.
Отделяме жълтъци от белтъци. След това поставяме жълтъците в отделен съд, добавяме обикновената и ваниловата захар. Разбъркваме много добре до получаване на хомогенна смес.
Захарната смес прибавяме към разбитото с мляко брашно. Отново разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес.
Слагаме тенджера на слаб огън и нагряваме сместа за 2-3 минути, като постоянно разбъркваме. Това е изключително важно! Когато сместа се сгъсти, махаме тенджерата от котлона. Добавяме масло и разбъркваме. Изчакваме, докато сместа се охлади.
Един от бананите се нарязва на парчета и се слага в купата на блендера. Добавяме част от пудинга и смиламе съставките в рамките на няколко минути до консистенция на крем. Другият банан нарязваме на кръгове, бисквитите - на малки парчета.
На дъното на десертна купичка поставяме банани и бисквитки, отгоре слагаме слой от пудинга и накрая добавяме топка за сладолед. Повтаряме слоевете, докогато напълнил чашката. Оставяме пудинга в хладилника в продължение на няколко часа.
След като десертът е достатъчно изстуден, викаме цялото семейство и се наслаждаваме на уникалния му вкус.