Тази торта определено ще ви разхлади в жегите. И най-хубавото - тя е без захар, без брашно и без масло.
Необходими продукти:
50 г неподсладени оризовки
150 г орехи
15 сочни фурми без костилка
3-4 с.л. тахан по избор (при нужда за допълнително слепване на основата)
За шоколадовия крем:
3 банана
200 г сурови лешници, накиснати във вода за 1 нощ и отцедени
200 мл петмез от фурми (по желание заменете с мед, кленов сироп, кокосов нектар, оризов сироп или друг течен подсладител по избор)
200 г кокосов крем (или гъста кокосова сметана)
200 мл тахан по избор
5-6 с.л. какао
150 мл прясно мляко (растително или животинско по избор)
20 г желатин (2 стандартни малки пакетчета) + 50 мл вода
За червения слой:
500 г ягоди
1 с.л. петмез от фурми
1 с.л. желатин + 25 мл студена вода
Декорация по желание
Начин на приготвяне:
За основата:
С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за основата.
Застелете дъното на разглабяща се форма за торта с алуминиево фолио или подложете хартия за печене.
Оформете лепкаво тесто от продуктите.
Разпределете тестото по дъното и стените на формата, така че да се образува плътен борд с дебелина около 1,5 - 2 см. Приберете основата в хладилника докато приготвите крема.
За шоколадовия крем:
Разтворете желатина във водата според указанията на опаковката.
С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за крема без желатина до гладко (може да отнеме няколко минути).
Постепенно добавете желатина към крема и бъркайте енергично до пълното му усвояване.
Изсипете шоколадовия крем върху основата и приберете в камерата за час, час и половина, докато тортата стегне достатъчно.
За червения слой:
Разтворете желатина във водата според инструкциите на опаковката. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте ягодите с петмеза. Добавете желатина към ягодовата смес и разбъркайте добре.
Изсипете червения слой върху шоколадовия крем и оставете да се желира, преди да декорирате.
Източник: foodieboulevard.bg