Сладоледена шоколадова торта с лешници


Сладоледена шоколадова торта с лешници
Снимка: foodieboulevard.bg

Тази торта определено ще ви разхлади в жегите. И най-хубавото - тя е без захар, без брашно и без масло.

Необходими продукти:

50 г неподсладени оризовки

150 г орехи

15 сочни фурми без костилка

3-4 с.л. тахан по избор (при нужда за допълнително слепване на основата)

За шоколадовия крем: 

3 банана

200 г сурови лешници, накиснати във вода за 1 нощ и отцедени

200 мл петмез от фурми (по желание заменете с мед, кленов сироп, кокосов нектар, оризов сироп или друг течен подсладител по избор)

200 г кокосов крем (или гъста кокосова сметана)

200 мл тахан по избор

5-6 с.л. какао

150 мл прясно мляко (растително или животинско по избор)

20 г желатин (2 стандартни малки пакетчета) + 50 мл вода

За червения слой:

500 г ягоди

1 с.л. петмез от фурми

1 с.л. желатин + 25 мл студена вода

Декорация по желание

Начин на приготвяне:

За основата:

С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за основата.

Застелете дъното на разглабяща се форма за торта с алуминиево фолио или подложете хартия за печене.

Оформете лепкаво тесто от продуктите.

Разпределете тестото по дъното и стените на формата, така че да се образува плътен борд с дебелина около 1,5 - 2 см. Приберете основата в хладилника докато приготвите крема.

За шоколадовия крем:

Разтворете желатина във водата според указанията на опаковката.

С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти за крема без желатина до гладко (може да отнеме няколко минути).

Постепенно добавете желатина към крема и бъркайте енергично до пълното му усвояване.

Изсипете шоколадовия крем върху основата и приберете в камерата за час, час и половина, докато тортата стегне достатъчно.

За червения слой:

Разтворете желатина във водата според инструкциите на опаковката. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте ягодите с петмеза. Добавете желатина към ягодовата смес и разбъркайте добре.

Изсипете червения слой върху шоколадовия крем и оставете да се желира, преди да декорирате.

Източник: foodieboulevard.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама