Тирамисуто е един от най-популярните италиански десерти и сме сигурни, че сте опитвали класическата рецепта. Днес ще ви предложим един по-различен вариант с шамфъстък. Тази ядка е не само вкусна, но и полезна (научете тук за какво).
Необходими продукти:
от 24 до 28 италиански бишкоти
За крема с шамфъстък:
1 чаена чаша суров шамфъстък (без черупките)
2 супени лъжици вода
1/3 чаена чаша пудра захар
1 супена лъжица зехтин
За крема с маскарпоне:
1/4 чаена чаша захар
1 килограм маскарпоне
6 жълтъка
1/2 чаена лъжичка екстракт от бадем
За напояване:
1 1/4 чаша еспресо
1/4 чаша ликьор амарето
какао за поръсване
шамфъстък за декорация (по желание)
Начин на приготвяне:
В кухненски робот смелете шамфъстъка до образуването на гладка гъста паста. След това добавете 2 супени лъжици вода, 1/3 чаша пудра захар и зехтин. Продължете да разбърквате до образуването на еднородна смес.
В голяма купа с миксер разбийте жълтъците и захарта, около 5 минути. Добавете сиренето маскарпоне и разбийте до гладкост. Прибавете бадемовия екстракт и отново разбъркайте. Извадете 2/3 от сместа в отделна малка купа. В голямата купа изсипете крема с шамфъстък. Разбъркайте на висока скорост, докато стане гладка и бледозелена смес.
В плитък съд изсипете еспресото и ликьора амарето. Потопете всяка бишкота за максимум 5 секунди (ако ги оставите да се киснат твърде дълго, ще се разпаднат). Поставете половината от напоените бишкоти на дъното на тава с размери 23 на 23 см, като ги счупите наполовина, ако е необходимо, за да паснат на дъното.
Изсипете половината смес от шамфъстък и маскарпоне върху първия ред бишкоти, като загладите, за да покриете равномерно. Отгоре поставете втората половина накиснати бишкоти. Отгоре разпределете останалата част от сместа с маскарпоне.
Покрийте тирамисуто с найлоново фолио и охладете за поне 2 часа, до 24 часа. При сервиране поръсете с натурално какао и по желание с нарязан шамфъстък.