Този фино ароматизиран сос ще даде неповторим вкус на всяко ястие. А най-хубавото е, че може да го замразите и да го използвате по всяко време.
Необходими продукти за сос с печен чесън:
2 моркова, нарязани на ситно
2 с.л слънчогледово олио
8 скилидки чесън
2 с.л брашно
1 чаша червено вино
850 мл телешки бульон
Вижте още: Рецепта за класическа коледна пуйка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220C с вентилатор. Изсипете нарязаните моркови в огнеупорен тиган или форма за печене и ги залейте с олиото. Печете 30 минути, докато започнат да покафеняват, след това добавете чесъна и печете още 20 минути, докато омекнат напълно.
Сложете тигана на котлона на средно силен огън. Разпръснете брашното и го разбъркайте, след което гответе за няколко минути, докато леко покафенее. Налейте виното и бъркайте в продължение на 5 минути, докато получите паста. Налейте бульона и оставете да къкри 15 минути, докато леко се сгъсти, след което оставете малко да се охлади.
Разбийте с помощта пасатор, след което пресейте в кана. Ще се съхранява охладено до три дни или замразено, в устойчив на замразяване контейнер, за един месец.