В сезона на ябълките - един неустоимо вкусен десерт.
За тестото:
500 гр пресято брашно
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче бакпулвер
125 гр краве масло
150 мл прясно мляко
1 яйце
В голяма купа обърквате всички продукти до получаването на меко тесто. Оставяте го за 40 минути в хладилник.
За плънката:
около 1 кг ябълки
150 гр стафиди
1/2 ч.ч. захар
120 мл бяло вино
1 с.л. канела
В голяма купа смесвате всички съставки.
ТИКВЕНА КРЕМ СУПА СЪС САМАРДАЛА
Начин на приготвяне:
Изваждате тестото от хладилника и го разделяте на две топки, като едната трябва да е по-голяма от другата.
По-голямата разточвате и слагате в кръгла форма, предварително намазнена с малко масло. Изсипвате плънката и разстилате равномерно. По-малката топка тесто също разточвате и поставяте отгоре върху плънката, прегъвате крайчетата, правите няколко резки и слагате в предварително загрята фурна на около 180 градуса да се пече отгоре и отдолу. Когато паят хване лек загар, намазвате отгоре с едно яйце, посипвате малко захар и оставяте пак да се пече.