Най-вкусните бабини мекици: Оригинална рецепта


Най-вкусните бабини мекици: Оригинална рецепта
Снимка: iStock

Любима закуска на малки и големи, вижте как да си приготвите мекици, както баба ги прави.

Ето какви продукти са ви нужни:

650 г бяло брашно

500 мл прясно мляко

40 г прясна мая или 11 г суха 

1.5 с.л. захар 

1 ч.л. сол 

5 с.л. олио 

около 500 мл олио за пържене 

Вижте още: Това е най-добрата заливка за мусака

Начин на приготвяне:

Пресейте хубаво брашното в подходяща купа и прибавете солта, като разбъркате.

Отделно в друг съд сипете затопленото мляко, което не трябва да е горещо, добавете захарта и натрошената (или сухата) мая. Разбъркайте, за да се разтворят захарта и маята, и прибавете 3 с.л. олио, отново разбъркайте.

След това на етапи при непрекъснато бъркане добавяйте брашното, докато получите гъсто и лепнещо по пръстите тесто. С намаслени ръце съберете тестото на топка и го поставете в намаслен найлонов плик. Поставете плика в хладилник за 30 минути, за да удвои обема си.

В дълбок и тесен тиган налейте олиото, почти 1/2 л, и нагрейте на умерен огън – не трябва да е много силен.

Откъсвайте по едно малко топче от тестото с намаслени пръсти, оформете тънък лист с ръце и пуснете в нагрятото олио.

Пържете бабините мекици от двете страни до златисто кафяв загар. Извадете ги и поставете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се абсорбира излишното олио.

Да ви е сладко!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама