Любима закуска на малки и големи, вижте как да си приготвите мекици, както баба ги прави.
Ето какви продукти са ви нужни:
650 г бяло брашно
500 мл прясно мляко
40 г прясна мая или 11 г суха
1.5 с.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
около 500 мл олио за пържене
Вижте още: Това е най-добрата заливка за мусака
Начин на приготвяне:
Пресейте хубаво брашното в подходяща купа и прибавете солта, като разбъркате.
Отделно в друг съд сипете затопленото мляко, което не трябва да е горещо, добавете захарта и натрошената (или сухата) мая. Разбъркайте, за да се разтворят захарта и маята, и прибавете 3 с.л. олио, отново разбъркайте.
След това на етапи при непрекъснато бъркане добавяйте брашното, докато получите гъсто и лепнещо по пръстите тесто. С намаслени ръце съберете тестото на топка и го поставете в намаслен найлонов плик. Поставете плика в хладилник за 30 минути, за да удвои обема си.
В дълбок и тесен тиган налейте олиото, почти 1/2 л, и нагрейте на умерен огън – не трябва да е много силен.
Откъсвайте по едно малко топче от тестото с намаслени пръсти, оформете тънък лист с ръце и пуснете в нагрятото олио.
Пържете бабините мекици от двете страни до златисто кафяв загар. Извадете ги и поставете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се абсорбира излишното олио.
Да ви е сладко!