Времето за приготвянето им е почти колкото и за направата на принцеси с кайма, с шунка и кашкавал или на някоя от другите типични съботно-неделни закуски. Тъй като в тестото се слага захар, мекиците имат леко сладникав вкус. Това обаче съвсем не означава, че не можете да си ги хапвате със сирене. Можете и още как.
Необходими продукти:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
3 с.л. захар
3 с.л. олио
1 супена лъжица винен оцет
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
350 мл хладка вода
олио за пържене
Начин на приготвяне:
От всички продукти замесете меко тесто. Трябва да е еластично и разтегливо, но да не се лепи по ръцете. Ако е необходимо, добавете още брашно.
Тестото не се нуждае от втасване. Мекиците се пържат веднага след като го омесите.
Загрейте олиото в тиган. Късайте топчета от тестото и ги разтегляйте на мекици. Пържете ги докато придобият приятен червен загар и от двете страни.
Поднесете топлите и вкусни мекици без втасване със сладко или сирене и напитка по ваш вкус.
ВИЖТЕ ВИДЕО НА САМОТО ПРИГОТВЯНЕ ТУК
Източник: matekitchen.com