Мекиците са любима закуска, която обожава цялото семейство. Но как всъщност да си приготвим най-вкусните, топящи се в устата мекички?
Ще са ви нужни:
700 г брашно
500 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 ч.ч. сол
1 с.л. свинска мас (това е ТАЙНАТА съставка)
За мазане:
1 с.л. свинска мас
За пържене:
мас - според нуждите
Вижте още: Уникално вкусни банички на тиган
Начин на приготвяне:
В голяма и дълбока купа смесете хладката вода, натрошената мая, сол и мас. Постепенно добавете брашното и започнете да месите тесто. Когато разбъркате всички продукти, покрийте с чиста кърпа и оставете тестото да си почине за около половин час.
Поръсете плота на кухнята с брашно и разточете тестото на по-голям кръг. Полейте с една супена лъжица нагрята мас.
Навийте разточената кора на руло и след това режете на 7 еднакви по големина парчета. Парчетата се оставят за 15 минути.
С помощта на точилката всяко парче се разточва с големината на дъното на тигана, в който ще пържете мекиците.
След кое се запържват с мазнината. Когато станат приятно златисти от двете страни, може да ги извадите върху поднос, покрит с кухненска хартия, за да се отцеди мазното.
Сервирайте с домашно сладко, мед или със сирене.