На празничната трапеза сложете нещо вкусно, което да зарадва гостите ви. Предлагаме ви тази чудесна рецепта, подходяща за Коледа:
Необходими продукти:
една голяма пуйка (около 3-4 кг)
300 г нарязан бекон
2 кг кисело зеле
100 мл олио или зехтин
1 глава чесън
150 г домати
лук
1 с.л. червен пипер
дафинов лист, сол и черен пипер на вкус
Вижте още: Уникално вкусни: Зелеви сарми в гювеч
Начин на приготвяне:
Зелето трябва да се обезсоли в хладка вода. Измиваме пуйката, осоляваме я отвътре и я зашиваме в задната част. Беконът трябва да се закрепи върху пуйката с помощта на клечки за зъби. Така месото става сочно и много вкусно.
Поставяме отстрани в тавата около пуйката лука, нарязаното зеле, червения пипер, дафиновия лист, обелените скилидки чесън и доматите.
Сипваме в тавата около 200 мл вода и олиото. Печем до хрупкавост, след което сваляме бекона от пуйката, нарязваме го и смесваме със зелето в тавата.
Отново поставяме пуйката във фурната и печем до готовност.
Да ви е сладко!