Лозовите сарми са истинска класика. Но приготвянето им често е смятано за пипкаво и отнемащо много време. Голите лозови сарми, наричани още мързеливи, са идеалното решение. Вкусът им не се различава от вкуса на класическите постни лозови сарми, но се приготвят много по-бързо и много по-лесно.
Необходими продукти:
20 броя лозови листа
1 лук
1 чаена чаша ориз
1 чаена лъжица червен пипер
1/3 чаена чаша олио
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне:
Измивате лозовите листа, ако са пресни и ги нарязвате на ивици. Почиствате лука и го нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Може да приготвите голите лозови сарми и със стерелизирани лозови листа от буркан.
В дълбок тиган или тенджера загрявате олиото и в него изсипвате нарязания на ситно лук и разбърквате добре. След около 1-2 минути, когато лука е поомекнал добавяте и ориза и разбърквате докато ориза стане стъклен. Добавяте червения пипер, ½ чаена лъжица сол, нарязаните на ивици лозови листа и 2 ½ чаени чаши вода и оставяте мързеливите лозови сарми на слаб огън на котлона, докато водата изври и оризът се свари.
Когато ястието е готово, добавяте нарязания на ситно копър и разбърквате. Може да добавите и сока на ½ лимон, ако обичате лозовите сарми да са с по-кисел вкус.
Източник: supichka.com