Млякото с ориз е един от първите десерти, с които се срещаме още в детските години. Този уникално фин десерт е с лек аромат на лавандула.
Необходими продукти:
2/3 чаена чаша ориз
1/2 чаена чаша захар
2 броя ванилия
2 чаени лъжици лавандула
1 литър прясно мляко
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за оризов пудинг с лавандула е изборът и подготовката на ориза. Добре е да ползвате класически бял ориз, избягвайте дългозърнестия за приготвянето на мляко с ориз, тъй като той остава по-сух. Измивате ориза, отцеждате го и го заливате с 1 1/2 чаени чаши вода, след което го слагате на котлона. След като като водата изври и оризът е полу-сварен, добавяте прясното мляко.
Варите млякото с ориза на слаб огън при често, почти непрекъснато разбъркване до сгъстяване до пълното омекване на ориза. След това сваляте от огъня, добавяте ванилията, захарта и лавандулата, разбърквате добре и връщате на котлона за още 3-4 минути. Може да ползвате както прясна, така и сушена лавандула.
След като оризовият пудинг е вече сварен, то отделяте клонките лавандула, ако има такива и сипвате млякото с ориз в малки купички. Сервирайте десерта охладен и поръсен с цветове лавандула.
Източник: supichka.com