Предлагаме ви вкусна рецепта за мариновани патладжани, идеални са за лятната трапеза.
Необходими продукти за маринованите патладжани:
500 мл (2 чаши) ябълков оцет
125 мл (1/2 чаша) вода
2 големи патладжана (около 800 г), нарязани напречно на филийки с дебелина 5 мм
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
1 супена лъжица сушени листа от риган
2 ч. л. сушени листа от мащерка
1/2 ч. л. лют червен пипер
прясно смлян черен пипер
250 мл (1 чаша) рапично масло
80 мл (1/3 чаша) екстра върджин зехтин
Вижте още: Най-добрата рецепта с патладжани: Ето я!
Начин на приготвяне:
Стерилизирайте голям буркан с широко гърло от 750 мл. Може и два по-малки.
Междувременно смесете оцета и водата в голяма тенджера и ги оставете да заврат на силен огън. Добавете половината от патладжана и оставете да къкри без капак, като обръщате от време на време за 1-2 минути или докато омекне. Използвайте щипки, за да прехвърлите патладжана в тава, покрита с хартиена кърпа. Повторете с останалия патладжан.
Загрейте предварително грил тиган или голяма скара на средно висока температура. Намажете половината резени патладжан леко със зехтин от двете страни. Печете за 1-2 минути от всяка страна или до златисто кафяво. Прехвърлете в чиния. Повторете с останалия патладжан и зехтин.
Комбинирайте ригана, мащерката и люспите чили в малка купа. Подправете с черен пипер. Поставете 3-4 резена патладжан в дъното на стерилния буркан и поръсете с малко билкова смес. Продължете с реденето, като завършите с пласт патладжан.
Загрейте рапичното масло и зехтина в малка тенджера на среден огън за 1 минута или докато се затопли. Внимателно изсипете върху горната част на патладжана, като се уверите, че резените патладжан са покрити. Затворете с капак и оставете настрана да се охлади до стайна температура. Оставете в хладилника за 1-2 дни, за да се развият вкусовете. Да се съхранява в хладилник.
Вижте още: Класическа рецепта за имамбаялдъ