Тази рецепта за мариновани гъби е не само бърза и лесна за приготвяне, но и пълна с вкус, което я прави идеална добавка към всяко ястие.
Необходими продукти за маринованите гъби:
1 кг дребни гъби (като печурки)
4 скилидки чесън, нарязани
3 дафинови листа
1 супена лъжица черен пипер на зърна
1/2 супена лъжица семена от кориандър
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
2 супени лъжици растително масло
3 супени лъжици ябълков оцет
50 мл вода
1 глава червен лук, нарязан на ситно
пресен магданоз, нарязан
Вижте още: Гъбена каша от тефтера на баба
Начин на приготвяне:
Започнете с щателно почистване на гъбите. Ако стъблата са дълги, отрежете ги, за да сте сигурни, че са еднакви по размер. Това помага на гъбите да се сготвят равномерно и да поемат по-добре маринатата.
В голяма тенджера смесете гъбите, нарязания чесън, дафиновите листа, зърната черен пипер, зърната кориандър, захарта, солта, растителното масло, ябълковия оцет и водата. Тези съставки създават ароматна основа за гъбите.
Поставете съда на среден огън и оставете сместа да заври. След като заври, намалете котлона и оставете гъбите да се варят 5 минути. Разбърквайте от време на време, за да сте сигурни, че всички гъби са равномерно покрити и се готвят правилно.
След 5 минути свалете тенджерата от котлона и оставете гъбите да се охладят в течността за няколко минути. Тази стъпка позволява на гъбите да поемат повече от вкуса на марината.
Добавете тънко нарязания червен лук в тенджерата и разбъркайте добре. Лукът ще придаде приятна хрупкавост и допълнителен вкус на маринованите гъби. Прехвърлете гъбите и лука в съд, поръсете с наситнен пресен магданоз и ги оставете да се мариноват в хладилник за 1-2 часа преди сервиране. Колкото по-дълго се мариноват, толкова по-интензивни ще бъдат вкусовете.