В сезона на спанака ви предлагаме една изключително лесна рецепта, която трябва да опитате. A ТУК можете да научите 10 причини защо по-често да си хапвате този зеленолистен зеленчук.
Необходими продукти:
1,2 кг пресен спанак
100 мл олио
50 г краве масло
200 г сирене
100 г пресен лук
2 яйца
30 г брашно
200 мл прясно мляко
250 г кисело мляко
50 г кашкавал
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и спанакът се почистват и измиват, нарязват се и се задушават в олиото до омекване, след което се разбъркват с настърганото сирене и 2/3 от предварително приготвения бешамелов сос. Сместа се изсипва в намазана с масло тава и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване. Залива се с останалата 1/3 от бешамеловия сос, настъргва се кашкавал и се допича, общо около 30-40 минути. Готовото ястие се поднася с киселото мляко.
Приготвяне на бешамеловия сос:
Брашното се запържва леко в маслото и се разрежда с прясното мляко (трябва да е топло), след което се прибавя при непрекъснато разбъркване разбитите яйца.