Предлагаме ви един лесен кекс с мандарини, подходящ за хората с чувствителност към лактоза, но и за всички други лакомници от нашата приятелка Polka dot kitchen.
Необходими продукти:
4 яйца (Л размер)
185 г сурова тръстикова захар
70 г (100 мл) растително олио
350 г пшенично брашно
230 г кисело мляко (безлактозното по желание)
Сокът на 1,5 мандарини и кората на 2
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Счупете яйцата, добавете захарта и бъркайте (с миксер) за около 3-4 минути. Добавете олиото и киселото мляко и разбъркайте отново за 30 секунди. Към сместа прибавете брашното и бакпулвера и след като разбъркате до хомогенна смес, сложете и мандарините – сок и кора. Накрая намазнете форма за кекс и изсипете сместа.
Печете в предварително загрята фурна за около 30 минути на 190*С без вентилатор. Препоръчваме ви след 25-тата минута да правите тест с клечка за зъби: боцвате на 3-4 места в кекса и ако излезе чиста навсякъде, е готов за вадене.
За украса - смес от 200 г заквасена сметана, 2 с.л. тръстикова захар и сокът на ½ мандарина + парченца плод.