За любителите на лазаня - една рецепта с патладжани.
Необходими продукти:
250 гр кори за лазаня
2 патладжана
250 гр домати от консерва
2 скилидки чесън
1/2 глава лук, нарязана на ситно
босилек
за соса бешамел:
2 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
100 моцарела
2 с.л. пармезан
Начин на приготвяне:
Корите за лазаня се пускат във вряща вода за 3-4 минути, за да поомекнат. Пускат се една по една, за да не залепнат.
Патладжаните се нарязват на кръгчета и се осоляват, за да пуснат горчивия си сок. След около 20 минути се изплакват и се задушават заедно с чесъна и лука в малко зехтин. Щом поомекнат, се добавят доматите, босилека, нарязан на ситно, сол и черен пипер.
Приготвя се сос бешамел, като се запържва брашното в зехтин. След това се добавя млякото на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Накрая се добавят настърганата на ситно моцарела и пармезан.
В тава се нареждат пластовете лазаня, като между всеки два реда се редува плънка от патладжани и сос бешамел. Накрая се завършва с бешамел и се пече 20-30 минути на 170 градуса, докато заливката получи хубав златист цвят.