Норвежката сьомга е здравословна и питателна. Освен, че е много богата на Омега 3 мастни киселини, норвежката сьомга съдържа много йод, който регулира по естествен начин хормоните. Рибата съдържа и Витамин B12, който подпомага формирането на червените кръвни клетки и витамин D, който играе важна роля в регулирането на нивото на калции в кръвта. Днес ви предлагаме лазаня със сьомга и ръчно приготвени кори. Ако искате да спестите време, може да използвате и готови.
Необходими продукти:
450 г прясна сьомга
500 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин
продукти за соса бешамел:
бучка масло
3 с.л. брашно
400 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
продукти за пресните кори за лазаня:
300 г брашно от твърда пшеница
3 яйца, размер М
1 с.л. зехтин
150 г кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Приготвяне на корите:
Отмерете 300 г брашно от твърда пшеница и го изсипете на плота. Направете кладенче в средата и чукнете в него яйцата. Разбийте ги леко с вилица и внимателно започнете да добавяте от брашното към тях, докато получите хомогенна смес. Започнете да месите с ръце, докато оформите леко лепкаво тесто. При месенето може да добавите малко от бялото брашно, докато спре да лепне и стане меко тесто. Покрийте го с фолио и го приберете да почине в хладилника за 30 минути. Извадете тестото от хладилника и го разрежете на 4 части. Разточете корите на дължина и след това ги режете на две. Ще получите 8 кори за лазаня.
Ако искате да си спестите тази процедура, просто използвайте готови, макар че вкусът ще е различен.
Приготвяне на плънката:
Измийте и нарежете спанака на ситно. Почистете и нарежете връзка пресен лук и връзка пресен чесън. Задушете ги в малко зехтин и вода до омекване и добавете спанака. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и разбъркайте, докато омекне. Отстранете от огъня.
Сложете в тенджера бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно и бъркайте с бъркалка, докато стане на кашичка. Това е така нареченото Ру. Внимателно налейте малко мляко и бъркайте. След като се поеме налейте останалото мляко и хубаво разбъркайте, докато стане хомогенна смес. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и изчакайте леко да се сгъсти на бавен огън, преди да го отстраните от котлона.
Нарежете сьомгата на малки парчета и я поръсете с черен пипер и сол.
Сложете малко от соса Бешамел на дъното на йена или тава, в която ще сглобявате лазанята.
Сложете две от корите и разпределете една част от спанака. Отгоре разпредете 1/3 от сьомгата. Покрийте с втори ред кори и отново ги напоете със сос. Сложете спанак, сьомга и отново кори. Продължете в същата хронология. Завършете с кори, покрити обилно със сос. Затворете капака на йената и я сложете в студена фурна. Загрейте на 200 градуса и след като индикатора за нагряване изгасне печете лазанята 30 минути, до готовност.
Пет минути преди края отворете внимателно капака и поръсете с настърган кашкавал. Запечете, при отворен капак още 5 минути, докато добие златист загар. Поднесете лазанята топла.
Източник: vkusnoteka.bg