Класическа рецепта от българската кухня.
Необходими продукти:
за кюфтета:
500 кайма
1 филия от сух хляб
1 яйце
1 глава лук
1/5 връзка магданоз
1 кафена чашка магданоз
1 кафена чашка брашно
1 кафена чашка мляко (или вода)
1/2 чаена лъжичка черен пипер
за соса:
1 кафена чашка разтопено масло
3 супени лъжици олио
2 глави лук
2 супени лъжици брашно
1 морков
1/4 глава целина
3 картофа
3 чушки
2 домата
1 чаена лъжичка доматено пюре
1 чаена лъжичка червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата омесете със ситно нарязаните лук и магданоз, накиснатия в млякото и изстискан хляб, яйцето и черния пипер. От сместа оформете кюфтета, които оваляйте в брашно и полуизпържете в мазнината. В същата мазнина задушете дребно нарязания лук и нарязаните на едри кубчета морков и целина. Разбъркайте с брашното, доматеното пюре и червения пипер. Разредете с гореща вода и оставете да кипнат. Прибавете чушките, нарязани на парченца, и картофите, нарязани на кубчета. Варете на умерен огън 10 минути, след което прибавете кюфтетата, посолете и оставете за още 15 минути. Накрая прибавете и нарязаните домати, варете още 10 минути.
Поднесете с нарязан магданоз.