Рецептата за кюфтета по цариградски е една от класическите рецепти от българската национална кухня. Съчетанието на двата компонента на това ястие - картофеното пюре и пържените кюфтенца е изключително сполучливо.
Необходими продукти:
за кюфтета:
500 грама кайма
1 яйце
1 филия сух хляб
1 глава лук
1/2 чаена лъжица чубрица
1/4 чаена лъжица черен пипер
4 супени лъжици брашно
1/2 чаена чаша олио
За картофеното пюре:
800 грама картофи
50 грама краве масло
100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Каймата е най-добре да бъде смес - свинска и телешка. Към нея добавяте яйцето, нарязания на ситно лук, накиснатата и отцедена от водата филия хляб, 1 чаена лъжица сол, както и чубрицата. Омесете добре, за да се овкуси.
Картофите варите до пълно сваряване - когато бучнете с вилица, тя трябва да влиза спокойно в картофа. Отцеждате от водата и още докато са топли картофите ги обелвате. Поставяте ги в купа, добавяте маслото, нарязано на кубчета, а също прясното мляко и една чаена лъжица сол. С помощта на преса за картофи ги намачквате, докато получите пюре с желаната от вас консистенция. След като картофеното пюре е готово, го покривате с капак, за да не изстине.
Оформяте кюфтенцата с намазнени ръце с размер малко по-голям от орех, след което ги оваляйте в брашно. В тиган сгорещете олиото и ги изпържете от всички страни. Готовите кюфтенца поставете в чиния, в която сте сложили домакинска хартия, за да се отцедят от ненужната мазнина.
Източник: supichka.com