Рецептата за козуначени мъфини с локум ви дава идея как да направите Великден по-различен, като не губите нищо от вкуса и традициите, а само печелите от симпатичната и практична форма на тези мини козунаци.
Необходими продукти:
430 грама брашно
3 яйца
1 чаена чаша захар
125 грама краве масло
7 грама суха мая
7 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица ром
100 грама локум
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за козуначени мъфини с локум e приготвянето на квас за тестото, подобно на всички рецепти за козунак. Загрявате млякото до достигане на температура, при която спокойно можете да държите пръст потопен в него. След което към него добавяте 2 супени лъжици от брашното, 2 супени лъжици от захарта и приготвената мая. Разбърквате добре и оставяте на страна за около 10 минути, докато сместа шупне.
Междувременно пресявате брашното, и го разбърквате в купа заедно със захарта. Разтопявате маслото на водна баня, като това става като поставите маслото в малка купа или чаша, която сложите в съд с вода на котлона. Разбивате отделно и яйцата.
След като сместа с маята е шупнала, правите малко кладенче в брашното, изсипвате разбърканите яйца, сместа с маята, рома и разтопеното масло и започвате да месите. Размесвате добре за около 10 минути и го оставяте да втаса за около 20 минути.
След 20 минути премесвате тестото, като към него добавяте и нарязания на ситно локум. Покривате тестото с кърпа и го оставяте на топло да втаса за около 90 минути.
Когато тестото е готово подготвяте формата за мъфини, като във всяко гнездо слагате по една хартиена кошничка за мъфини. За да се получат мъфини с форма като на снимките, правете малки топчета с големината на череша и поставете по три във всяко гнездо на формата за мъфини. Разбийте жълтъка с една чаена лъжица вода и една чаена лъжица олио, накрая поръсете козуначените мъфини със захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.
Източник: supichka.com