Да приготвим вкусен козунак е лесно. Истината е, че за вкусния козунак са нужни единствено качествени продукти, добро настроение и... много месене.
Необходими продукти:
1 кг брашно
6 броя яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1 1/3 чаена чаша захар
1 чаена чаша краве масло (може да се замени със свинска мас или олио)
2 броя ванилии
1 супена лъжица ром
1 супена лъжица лимонова кора
1 чаена лъжица сол
1 кубче жива мая, 42 грама
250 грама локум
1 чаена чаша конфитюр
1/2 чаена чаша смлени орехи
Начин на приготвяне:
Всички продукти при приготвянето на всяка рецепта за козунак трябва да са леко затоплени. В никакъв случай не трябва да са директно извадени от хладилника.
В чаша сипвате около 50 милилитра топла вода, към нея добавяте 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица брашно и едно кубче жива мая, натрошена на ситно. Разбърквате добре сместа до получаване на каша и оставяте на топло, за да втаса. Живата мая може да замените и със суха мая, като тогава желаното количество е 1 супена лъжица суха мая. Докато чакате квасът с мая да набъбне, разбивате 5 цели яйца и 1 белтък заедно с 1 чаена чаша захар и ванилиите до побеляване, а останалия един жълтък оставяте за намазване на козунаците. Маслото разтопете на водна баня. Спокойно може да замените кравето масло със свинска мас.
Брашното се пресява в голяма тава. В средата се прави кладенче, в което се изсипва втасалата мая, разбитите яйца, рома и прясното мляко. С помощта на дървена лъжица разбърквате докато съберете съставките и получите тесто. Към тестото добавяте настърганата лимонова кора. Идва моментът, в който трябва да започнете да месите тестото. Освободете си възможно по-широк работен плот, който поръсете с брашно. Намажете ръцете си и тестото обилно с част от топлата мазнина и месете, след като тестото поеме мазнината, тогава добавете още и отново омесете. Повтаряйте добавянето на мазнина докато свърши. По време на измесването блъскайте тестото в плота силно и разтегляйте тестото, след което отново го събирайте на топка. Процедурата с блъскането повторете около 80-100 пъти.
След като тестото за козунак стане гладко и хомогенно и е добре измесено, то трябва да втаса. Поставете го в топъл съд намазан с мазнина, като отгоре също го намажете с мазнина и го покриете с топла кърпа. В помещението, в което приготвяте козунаците, трябва задължително да е много топло, за да могат вашите козунаци да втасат. За да забързате процеса на втасване, може да го сложите във фурната на 40-50 градуса.
Докато тестото втасва, подгответе плънката. Нарежете локума на праченца, смелете орехите. Когато тестото е втасало, го разделете на две части. От всяка една от тях накъсайте на три дълги парчета, като действате внимателно, без да използвате нож и без да натискате много тестото. Леко раздърпайте всяко едно от трите парчета, така че да се получи продълговато парче тесто, поставете трите едно до друго. Първото намажете с конфитюр, върху второто поръсете локум, третото отново с конфитюр, а накрая поръсете обилно с орехи. Всяка от трите части затворете добре, така че плънката да не протича. От така образувалите се три фитила сплетете плитка, която поставете във форма за кекс с дупка, намажете с разбития жълтък и поръсете обилно със захар и оставете да втаса докато приблизително удвои обема си. Повторете процедурата и с второто парче тесто.
След като козунаците втасат, печете в предварително загрята на 160-170 градуса фурна за около 30-40 минути или докато придобият апетитен загар.
Източник: supichka.com